Leienhuis te Apeldoorn

1

Het Leienhuis werd in 1896 gebouwd door de Apeldoornse architect, aannemer en meubelontwerper Chris Wegerif. De architect Wegerif heeft in Apeldoorn een groot aantal bijzondere bouwwerken gerealiseerd. Op dit moment zijn er door heel Nederland nog steeds 35 Rijksmonumenten (gemeentelijke monumenten niet meegerekend) van zijn hand behouden. Hij genoot niet alleen in Apeldoorn groot aanzien, maar eveneens in de internationale kunstenaarskringen. Zo verbleven met grote regelmaat architecten en kunstenaars als K.P.C. de Bazel,  Henri van der Velde, Frederik van Eden, Marius Bauer, J.L.M Lauweriks, Toorop, Pieter Puijpe, en Johan Thorn Prikker bij Wegerif thuis. 

Daarnaast reisde Wegerif veel door Europa, hetgeen invloed had op zijn ontwerpen. Zo is het Leienhuis geïnspireerd op reiservaringen in Duitsland en Scandinavië, getuige de constructie als houtskeletbouw – één van de weinigen uit die tijd – en afwerking van de gevels met leisteen. Oorspronkelijk is het Leienhuis ontworpen als 4 afzonderlijke winkels, ieder met een eigen bovenwoning.

Bij de bouw van het Leienhuis zijn materialen gebruikt die vrijkwamen bij de sloop van de eerste Rooms Katholieke Mariakerk, de Waterstaatkerk uit 1847. Deze kerk was te klein geworden en werd vervangen door een grotere.
 
In de houten hoekkolom van de gevel is een fraai gesneden reliëf aangebracht door J.L.M Lauweriks: "Gebouwd anno Domini MDCCCXCVI van Driekoningen tot St. Pieter", ofwel tussen 6 januari en 29 juni; een bouwtijd van minder dan 6 maanden! Ook de kunstenaar Johan Thorn Prikker heeft zijn handtekening op het gebouw gezet door middel van wandschilderingen. Helaas zijn deze tijdens voorgaande verbouwingen verdwenen.

Voor het restauratieplan is samengewerkt met architect ir. Huub Thomas van Bureau voor Harmonische Architectuur te Voorstonden-Brummen.

Om het gebouw niet alleen technisch, maar vooral ook in economische zin voor de toekomst te behouden, is besloten alle winkelruimten samen te voegen tot één winkelruimte. De oorspronkelijke gevel en de houten plafonds van de winkelruimte zijn weer in ere hersteld.
 
De 4 afzonderlijke trappenhuizen naar de woningen zijn samengebracht in één trappenhuis met een gezamenlijk bordes op de 1e verdieping, waar vanuit alle woningen zijn ontsloten. De 4 appartementen zijn volledig gestript en weer opgebouwd tot moderne stadsappartementen.

123Apoldro curlen